Warzywniak w ogrodzie

Posiadanie własnych warzyw w ogrodzie to wielki skarb iosatysfakcja. Z jaką przyjemnością można pokroić własną, aromatyczną pietruszkę do niedzielnego rosołu i jak smakuje jajecznica z jędrnym szczypiorkiem, wiedzą tylko właściciele zagonków.

Pracownia KOS miała przyjemność zbudowania niewielkiego warzywniaka w już dojrzałym ogrodzie. Wybrane zostało zaciszne, ukryte miejsce niedaleko kompostowników, tak aby na jesień łatwo było wzbogacić ziemię o ekologiczny kompost. Rabatkę podwyższyłyśmy, a kształt dopasowałyśmy do miejsca i tak aby ułatwić odchwaszczanie. W bardziej nasłonecznionej części posadziłyśmy zioła: miętę pieprzową, czekoladową, bananową, szałwię, rozmaryn, melisę oraz stewię. Pozostała powierzchnia została przeznaczona na najprzydatniejsze warzywa kuchenne.

A oto kilka porad dotyczących uprawy współrzędnej (ang. companion planting), tak aby rośliny rosnące obok siebie oddziaływały na siebie jak najkorzystniej.

  • marchew toleruje sąsiedztwo cebuli i szczypiorku,
  • rzodkiewka lubi rosnąć obok sałaty i cebuli, szybko rośnie dlatego w przyszłości zrobi miejsce rozrastającej się salacie,
  • sałata lubi sąsiedztwo ogórków i rzodkiewki,
  • koper można posiać obok cebuli, sałaty, ogórków, buraków jednak z dala od pomidorów i marchwi,
  • pietruszka lubi towarzystwo pomidorów,
  • czosnek – jest szczególnie przydatny ponieważ odstrasza większość szkodników.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przed realizacją